Oto tradycyjna wersja barszczu czerwonego w wydaniu dla dzieci. Dzięki temu, że przedstawiony barszczyk oprócz buraków zawiera też inne warzywa, cechuje się wyższą wartością odżywczą. Ponadto nie ma potrzeby dodatkowego zagęszczania zupki mąką, zmiksowane warzywa w tej roli spisują się znakomicie.
Polecam!
-po 10 miesiącu życia-
(bez przypraw po 7 miesiącu)
Składniki:
- średniej wielkości burak
- kawałek pora
- kawałek pietruszki
- pół marchewki
- ćwierć selera
- kromka chleba
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koperek
- sól
- pieprz
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy je do 250 ml gotującej się wody. Dodajemy jeden liść laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (warzywa muszą być miękkie). Po ugotowaniu całość przelewamy do blendera, doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i koperku, dodajemy jedną łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego i rozdrabniamy do odpowiedniej konsystencji. Na koniec zupkę przekładamy do miseczki i posypujemy kawałkami chlebka.
Smacznego!
Zmodyfikowałam przepis i dodałam łyżeczkę jogurtu naturalnego, czysty barszczyk nie do końca przypadł do gustu mojemu synkowi.
OdpowiedzUsuńOczywiscie, nie kazdemu dziecku smakuje to samo, gratulacje za pomysl :)
OdpowiedzUsuńTak w ogóle to pomysł z Blogiem super, korzystam prawie codziennie. Synkowi wszytko smakuje a ja mam frajdę z gotowania. Ze starszym nie mam problemów bo je wszystko a młodszy bardzo wymagający jest.
OdpowiedzUsuńDzisiaj będzie twórczość własna zupka z cukinii z ziemniaczkami.
Małgosia