poniedziałek, 24 września 2012

Soczewica zielona z ryżem i marchewką

Bardzo pożywne i sycące danie. Z powodzeniem może być wykorzystane jako obiad dla całej rodziny. Soczewica jest bogata w pełnowartościowe białko roślinne dlatego stanowi dobrą alternatywę dla potraw mięsnych. Ponadto jest bogata w składniki mineralne i witaminy, w tym duże ilości kwasu foliowego.
Polecam bo warto!


-po 10 miesiącu życia-
(bez przypraw po 7 miesiącu)



Składniki:
  • 2 łyżki soczewicy zielonej
  • 2 łyżki białego ryżu
  • jedna mała marchewka
  • 1 mała cebulka cukrowa
  • kminek
  • sól 
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, drobno siekamy i lekko podsmażamy na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Soczewicę, ryż i przygotowaną marchewkę gotujemy w małej ilości wody, pod przykryciem około 15 minut. Po ugotowaniu składniki odcedzamy, przekładamy do blendera i dodajemy podsmażoną wcześniej cebulkę (jeżeli danie jest zbyt gęste możemy nie odcedzać wody do końca). Danie doprawiamy szczyptą kminku, odrobiną soli i pieprzu oraz dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Na koniec całość rozdrabniamy przy użyciu blendera do odpowiedniej dla naszego dziecka konsystencji.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz