piątek, 21 września 2012

Duszona cielęcina z warzywami i brązowym ryżem

Przedstawiam delikatne i aromatyczne danie z cielęciną. Przy okazji gorąco polecam porcjowanie mięsa przed zamrożeniem, dzięki temu gotowanie dla mojej córeczki stało się o wiele łatwiejsze. Gdy chce ugotować obiadek po prostu rozmrażam przygotowaną dla niej porcję wybranego mięsa. Obecnie w planach mam zdobycie królika :). Wracając do dania, można przygotować je dla całej rodziny, a w razie potrzeby maluchowi dodatkowo rozdrobnić jego porcję. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-



Składniki:

  • 10-15g cielęciny
  • mały kawałek cukinii
  • pół średniej wielkość marchewki
  • 2 łyżki brązowego ryżu
  • łyżka posiekanej cebuli cukrowej
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • estragon
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cukinię i marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i rozdrabniamy przy użyciu tarki lub blendera. Cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie myjemy i oczyszczamy mięso, po czym kroimy je na małe kawałeczki. Przygotowaną cebulę i czosnek podsmażamy lekko bez użycia tłuszczu na patelni teflonowej. Następnie zalewamy warzywa niewielką ilością wrzątku i dodajemy startą cukinię i marchewkę, 2 łyżki ryżu oraz rozdrobnioną cielęcinę. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i estragonu. Dusimy danie na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut w razie potrzeby podlewając wodą. Gdy warzywa i mięso zmiękną, a woda wyparuje przekładamy danie do naczynia lub jeśli istnieje taka potrzeba rozdrabniamy dodatkowo przy użyciu blendera (ja Weronice troszkę rozdrobniłam). Na koniec dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego i mieszamy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz