poniedziałek, 25 lutego 2013

Ziemniaczane puree z kurczakiem

Przedstawiam przepis na puree ziemniaczane z kurczakiem. Naprawdę bardzo smaczne danie. Aby mogło stanowić pełnowartościowy posiłek musimy dodać coś "zielonego" ja wybrałam fasolkę szparagową. 
Zachęcam do wypróbowania!


-po 12 miesiącu życia-


Składniki:
  • średniej wielkości ziemniak
  • 20g piersi z kurczaka
  • 1-2 łyżki śmietany (18% lub 22%)
  • fasolka szparagowa (lub inne warzywo)
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Przygotowanie:

Ziemniaka myjemy, obieramy i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 20 minut (do miękkości). Po około 10 minutach do gotującego się ziemniaka dodajemy umytą fasolkę szparagową. Oddzielnie gotujemy oczyszczone mięso. Po ugotowaniu, ziemniaka i mięso przekładamy do blendera, dodajemy 1-2 łyżki śmietany, odrobinę posiekanego koperku, soli i pieprzu.
Całość rozdrabniamy na puree. Na koniec gotowe danie i ugotowaną wcześniej fasolkę przekładamy na talerz.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz