czwartek, 28 lutego 2013

Cielęcina z ryżem, szpinakiem i marchewką

Zapraszam wszystkich do wypróbowania kolejnego przepisu na obiadek z mięsem!

-po 12 miesiącu życia-


Składniki:
  • 20g chudego mięsa cielęcego
  • 2 łyżki ryżu
  • garść świeżego szpinaku
  • pół małej marchewki
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/4 małej cebuli
  • sól 
  • pieprz

 Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy i gotujemy 20-30 minut. W oddzielnym garnku gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Około 7 minut przed końcem gotowania, dodajemy do ryżu stratą marchewkę. Cebulę drobno siekamy i lekko podsmażamy bez użycia tłuszczu na teflonowej patelni. Do cebuli dodajemy szpinak oraz 2 łyżki śmietany. Całość dusimy pod przykryciem około 5 minut. Po ugotowaniu mięso drobno siekamy i łączymy z ugotowanym ryżem i marchewką. Następnie do dania dodajemy sos ze szpinakiem oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Jaka śmietanka będzie najlepsza?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. 27 years old Senior Editor Rollin Cater, hailing from Picton enjoys watching movies like Conan the Barbarian and Flying. Took a trip to Fernando de Noronha and Atol das Rocas Reserves and drives a Jaguar E2A. Polecane do czytania

    OdpowiedzUsuń