poniedziałek, 4 lutego 2013

Łosoś z ryżem i kalafiorem w sosie śmietanowym

Łosoś to najprawdopodobniej najzdrowsza ryba, ze względu na bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, wpływających między innymi na rozwój układu nerwowego i wzroku. Dzisiaj na obiad dla malucha proponuję łososia w połączeniu z kalafiorem i ryżem w śmietanowym sosie. Polecam!
Czas zmienić zdjęcia Weroniki na blogu, od kiedy go założyłam "nieco" się zmieniła :)


-po 12 miesiącu życia-


Składniki:
  • kawałek fileta z łososia
  • 2 łyżki ryżu
  • 3-4 różyczki kalafiora
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka soku z cytryny
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Łososia myjemy i wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy około 10-15 minut (jeszcze lepiej jest ugotować rybę na parze). W osobnym garnku gotujemy 2 łyżki ryżu, po 5 minutach do ryżu dodajemy 3-4 różyczki kalafiora. Całość gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu jeszcze przez 8-10 minut. Następnie łączymy ugotowany ryż z kalafiorem i łososiem, dodajemy łyżkę śmietany, łyżeczkę wyciśniętego soku z cytryny oraz odrobinę majeranku, soli i pieprzu. Na koniec danie mieszamy i rozdrabniamy do odpowiedniej konsystnecji (ręcznie lub przy użyciu blendera).

Smacznego!

1 komentarz:

  1. A ja bym tego dania nie rozdrabniała, nawet maluszkowi, wszystkie składniki mięciutkie, świetne do nauki nie tylko gryzienia, ale przyzwyczajania się do "osobnych" smaków ;)
    Niektóre dzieci nie chcą łatwo odzwyczaić się od mieszanek nie mających wyraźnego smaku.

    OdpowiedzUsuń