czwartek, 7 lutego 2013

Jabłkowa kaszka manna

Manna, manna, tradycyjna kaszka dla dzieci. Możemy oczywiście kupić gotową kaszkę w sklepie, ale jeśli mamy czas i ochotę warto nieraz samemu przygotować ją dla dziecka. Smak zdecydowanie inny, przede wszystkim ta domowej roboty jest mniej słodka, po dodaniu jabłka wręcz lekko kwaskowata.  Zachęcam wszystkie mamy  do wypróbowania!

-po 10 miesiącu życia-


 Składniki:
  • 2 czubate łyżki błyskawicznej kaszy manny
  • 6 miarek mleka modyfikowanego
  • 180 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
  • małe jabłko

Przygotowanie:

W 30 ml letniej wody rozpuszczamy 2 czubate łyżki kaszy manny, do kolejnych 50 ml dodajemy 6 miarek mleka modyfikowanego i dokładnie mieszamy. Pozostałą wodę (100ml) zagotowujemy.
Do wrzącej wody najpierw dodajemy rozpuszczoną kaszę, a następnie przygotowane  mleko. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy około 3 minut na małym ogniu. Na koniec umyte, obrane i starte jabłko łączymy z przygotowaną kaszą manną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz