wtorek, 13 listopada 2012

Marchewkowe naleśniki ze słodkim nadzieniem jogurtowym

Wymyśliłam jak przemycić marchewkę w naleśniku, dodać ją do ciasta! Wyszły pyszne, lekko słodkawe, pomarańczowe naleśniczki. W połączeniu ze słodkim jogurtowym nadzieniem smakowały naprawdę dobrze. Polecam!

-po 12 miesiącu życia-


Składniki:
  • jajko
  • marchewka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżka małych rodzynek
  • łyżeczka sezamu
  • łyżeczka płynnego miodu   

Przygotowanie:

Ciasto: W misce roztrzepujemy widelcem jajko, dodajemy 100 ml mleka i 4 łyżki mąki i łyżeczkę oleju rzepakowego. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Przygotowaną marchewkę dodajemy do ciasta.

Nadzienie: Do 3 łyżek jogurtu, dodajemy łyżeczkę miodu, łyżeczkę sezamu i łyżkę rodzynek. Całość mieszamy.

Naleśniki smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni (przez dodatek marchewki ciasto jest dość gęste, dlatego naleśniki wyjdą niecko grubsze). Gotowe naleśniczki smarujemy nadzieniem jogurtowym i zwijamy w ruloniki.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz