Wymyśliłam jak przemycić marchewkę w naleśniku, dodać ją do ciasta! Wyszły pyszne, lekko słodkawe, pomarańczowe naleśniczki. W połączeniu ze słodkim jogurtowym nadzieniem smakowały naprawdę dobrze. Polecam!
-po 12 miesiącu życia-
- jajko
- marchewka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 100 ml mleka
- łyżeczka oleju rzepakowego
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- łyżka małych rodzynek
- łyżeczka sezamu
- łyżeczka płynnego miodu
Przygotowanie:
Ciasto: W misce roztrzepujemy widelcem jajko, dodajemy 100 ml mleka i 4 łyżki mąki i łyżeczkę oleju rzepakowego. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Przygotowaną marchewkę dodajemy do ciasta.
Nadzienie: Do 3 łyżek jogurtu, dodajemy łyżeczkę miodu, łyżeczkę sezamu i łyżkę rodzynek. Całość mieszamy.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni (przez dodatek marchewki ciasto jest dość gęste, dlatego naleśniki wyjdą niecko grubsze). Gotowe naleśniczki smarujemy nadzieniem jogurtowym i zwijamy w ruloniki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz