środa, 14 listopada 2012

Spaghetti bolognese

Na pewno każda z nas ma swoją (najlepszą) wersję na to pyszne danie włoskiej kuchni. Ja przedstawiam swój przepis, lekko zmodyfikowany na potrzeby mojej córeczki. 
Polecam wszystkim jako danie dla całej rodziny.

-po 11 miesiącu życia-


Składniki:
  • 15g chudego mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • mały pomidor
  • mała marchewka
  • ćwiartka małej cebuli
  • mały ząbek czosnku
  • makaron spaghetti
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • słodka papryka - przyprawa
  • oregano
  • świeża lub suszona bazylia
  • cynamon
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na teflonowej patelni, bez użycia tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po chwili dodajemy mięso mielone. Całość podsmażamy jeszcze przez kilka minut, po czym dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, szczyptę soli, pieprzu, słodkiej papryki i cynamonu. Sos dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie gotujemy małą porcję makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz przygotowujemy marchewkę i pomidora. Warzywa myjemy i obieramy ze skórki (pomidora wcześniej sparzamy wrzątkiem i hartujemy zimną wodą). Pomidora drobno kroimy, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa, oregano i  bazylię dodajemy do sosu około 5 minut przed końcem duszenia. Po ugotowaniu makaron rozdrabniamy i polewamy sosem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ja bym to jeszcze odrobiną startego sera żółtego posypała :)

    OdpowiedzUsuń