Na pewno każda z nas ma swoją (najlepszą) wersję na to pyszne danie włoskiej kuchni. Ja przedstawiam swój przepis, lekko zmodyfikowany na potrzeby mojej córeczki.
Polecam wszystkim jako danie dla całej rodziny.
-po 11 miesiącu życia-
Składniki:
- 15g chudego mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- mały pomidor
- mała marchewka
- ćwiartka małej cebuli
- mały ząbek czosnku
- makaron spaghetti
- łyżeczka oliwy z oliwek
- słodka papryka - przyprawa
- oregano
- świeża lub suszona bazylia
- cynamon
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na teflonowej patelni, bez użycia tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po chwili dodajemy mięso mielone. Całość podsmażamy jeszcze przez kilka minut, po czym dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, szczyptę soli, pieprzu, słodkiej papryki i cynamonu. Sos dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie gotujemy małą porcję makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz przygotowujemy marchewkę i pomidora. Warzywa myjemy i obieramy ze skórki (pomidora wcześniej sparzamy wrzątkiem i hartujemy zimną wodą). Pomidora drobno kroimy, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa, oregano i bazylię dodajemy do sosu około 5 minut przed końcem duszenia. Po ugotowaniu makaron rozdrabniamy i polewamy sosem.
Smacznego!
Ja bym to jeszcze odrobiną startego sera żółtego posypała :)
OdpowiedzUsuń