czwartek, 22 listopada 2012

Kurczak z selerem i ryżem w sosie koperkowym

Zachęcam wszystkich do wypróbowania mojego nowego przepisu na kurczaka z ryżem.
Delikatny, koperkowy smak. Polecam!

-po 11 miesiącu życia-


Składniki:
  • 15g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki białego ryżu
  • kawałek selera
  • 100 ml wywaru warzywnego
  • łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka masła
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki kleiku ryżowego
  • koperek
  • sól

Przygotowanie:

Selera myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przygotowane warzywo wrzucamy razem z ryżem do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 12 minut. Mięso oczyszczamy i oddzielnie gotujemy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos koperkowy. Do 100 ml ciepłego wywaru warzywnego dodajmy łyżkę jogurtu, płaską łyżkę mąki, 2 płaskie łyżki kleiku ryżowego, łyżeczkę masła i sporo posiekanego koperku. Sos przyprawiamy odrobiną soli i dokładnie mieszamy. Na koniec ugotowany ryż z selerem łączymy z drobno pokrojonym mięskiem i sosem. Całość dokładnie mieszamy. W razie konieczności dodatkowo rozdrabniamy.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jak robimy pani wywar warzywny?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wywar warzywny robimy gotując warzywa np. marchewkę, selera, pietruszkę, pora pod przykryciem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń