Zachęcam wszystkich do wypróbowania mojego nowego przepisu na kurczaka z ryżem.
Delikatny, koperkowy smak. Polecam!
Delikatny, koperkowy smak. Polecam!
-po 11 miesiącu życia-
Składniki:
- 15g piersi z kurczaka
- 3 łyżki białego ryżu
- kawałek selera
- 100 ml wywaru warzywnego
- łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- łyżeczka masła
- płaska łyżka mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki kleiku ryżowego
- koperek
- sól
Przygotowanie:
Selera myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przygotowane warzywo wrzucamy razem z ryżem do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 12 minut. Mięso oczyszczamy i oddzielnie gotujemy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos koperkowy. Do 100 ml ciepłego wywaru warzywnego dodajmy łyżkę jogurtu, płaską łyżkę mąki, 2 płaskie łyżki kleiku ryżowego, łyżeczkę masła i sporo posiekanego koperku. Sos przyprawiamy odrobiną soli i dokładnie mieszamy. Na koniec ugotowany ryż z selerem łączymy z drobno pokrojonym mięskiem i sosem. Całość dokładnie mieszamy. W razie konieczności dodatkowo rozdrabniamy.
Smacznego!
Jak robimy pani wywar warzywny?
OdpowiedzUsuńWywar warzywny robimy gotując warzywa np. marchewkę, selera, pietruszkę, pora pod przykryciem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń