wtorek, 9 października 2012

Zupka ogórkowa

Dobrze wszystkim znana polska zupa w wersji dla najmłodszych.
Już od pewnego czasu zbierałam się do jej przygotowania, jednak zawsze konieczność pójścia do piwnicy po słoik z ogórkami kiszonymi, odwodziła mnie od tego pomysłu. W końcu się udało i dobrze, bo zupka wyszła bardzo smaczna. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-


Składniki:
  • mały ziemniak
  • pół średniej wielkości marchewki
  • pół średniej wielkości pietruszki
  • mały ogórek kiszony
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • świeży koperek 
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy je do 250 ml gotującej się wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut. Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Na patelni topimy łyżeczkę masła, dodajemy starty ogórek kiszony i przez chwilę dusimy go na małym ogniu. Około 5 minut przed końcem gotowania warzyw dodajemy do nich ogórka z masłem. Po ugotowaniu, zupkę przelewamy do blendera, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i świeżego koperku.
Na koniec rozdrabniamy danie do konsystencji odpowiedniej dla naszego malucha.
Jeśli nie mamy blendera, możemy też przed ugotowaniem zetrzeć warzywa na tarce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz