Po raz kolejny na moim blogu pojawia się wołowina. Dzisiaj w tradycyjnym połączeniu z ziemniakami i marchewką. Dzięki sporej ilości cebuli, danie odznacza się jednak dość wyrazistym smakiem.
Polecam!
-po 9 miesiącu życia-
Składniki:
- 15g chudej wołowiny
- pół średniej marchewki
- mały ziemniak
- łyżka posiekanej cebuli
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy, oczyszczamy i gotujemy do miękkości (20-30 minut). Ziemniaka i marchewkę dokładnie myjemy i obieramy. Przygotowane warzywa wrzucamy do niewielkiej ilości wrzątku i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut. Posiekaną cebulę lekko podsmażamy bez tłuszczu na teflonowej patelni. Po ugotowaniu, mięso i warzywa przekładamy do blendera. Następnie dodajemy cebulę i łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Na koniec danie przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej i rozdrabniamy do odpowiedniej dla dziecka konsystencji.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz