Przedstawiam pomysł na przygotowanie mięska wieprzowego w nieco inny sposób, na słodko. Dodatek gruszki i marchewki sprawia, że danie już samo w sobie jest lekko słodkawe. Rodzynki i odrobina miodu dodatkowo podkreślają ten smak. Zachęcam do wypróbowania!
-po 12 miesiącu życia-
Składniki:
- 15g szynki wieprzowej
- pół średniej wielkości marchewki
- mała, twarda gruszka
- 2 łyżki kaszy jęczmiennej
- łyżeczka rodzynek
- łyżeczka miodu
- łyżeczka masła
Przygotowanie:
Mięso myjemy, oczyszczamy i gotujemy 20-30 minut (musi być miękkie). W oddzielnym garnku, przez około 15 minut, gotujemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki gruszkę i marchewkę oraz 2 łyżki kaszy jęczmiennej. Po ugotowaniu mięso, kaszę, gruszkę i marchewkę przekładamy do blendera. Dodajemy rodzynki oraz po łyżeczce miodu i masła. Całość rozdrabniamy do konsystencji odpowiedniej dla dziecka.
Możemy też przed ugotowaniem gruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce, a mięsko po ugotowaniu pokroić, wtedy nie musimy już dodatkowo rozdrabniać dania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz