czwartek, 11 października 2012

Szynka wieprzowa z kaszą jęczmienną na słodko

Przedstawiam pomysł na przygotowanie mięska wieprzowego w nieco inny sposób, na słodko. Dodatek gruszki i marchewki sprawia, że danie już samo w sobie jest lekko słodkawe. Rodzynki i odrobina miodu dodatkowo podkreślają ten smak. Zachęcam do wypróbowania!

-po 12 miesiącu życia-


Składniki:
  • 15g szynki wieprzowej
  • pół średniej wielkości marchewki
  • mała, twarda gruszka
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej
  • łyżeczka rodzynek
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy i gotujemy 20-30 minut (musi być miękkie). W oddzielnym garnku, przez około 15 minut, gotujemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki gruszkę i marchewkę oraz 2 łyżki kaszy jęczmiennej. Po ugotowaniu mięso, kaszę, gruszkę i marchewkę przekładamy do blendera. Dodajemy rodzynki oraz po łyżeczce miodu i masła. Całość rozdrabniamy do konsystencji odpowiedniej dla dziecka.
Możemy też przed ugotowaniem gruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce, a mięsko po ugotowaniu pokroić, wtedy nie musimy już dodatkowo rozdrabniać dania.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz