wtorek, 2 października 2012

Zupa z soczewicy z ryżem i brokułem

Pyszna i zdrowa, soczewica w połączeniu z delikatnym białym ryżem i brokułem to dobry pomysł na smaczną, jesienną zupkę dla dziecka. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-
(bez przypraw po 7 miesiącu)


Składniki:
  • 3-4 różyczki brokuła
  • 2 łyżki soczewicy zielonej
  • 2 łyżki ryżu
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz  
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Brokuła dokładnie myjemy i wrzucamy do 250 ml gotującej się wody, następnie dodajemy 2 łyżki soczewicy i 2 łyżki ryżu. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut.
Po ugotowaniu zupkę przelewamy do blendera, dodajemy łyżeczkę masła, łyżeczkę posiekanej natki pietruszki i przyprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Na koniec danie rozdrabniamy do konsystencji odpowiedniej dla naszego dziecka.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz