poniedziałek, 1 października 2012

Pieczona gruszka z miodem i sezamem

Mmm... Gruszka smakowała wszystkim.
Do tej pory do deserów z pieczonymi owocami najczęściej wybierałam jabłko, jednak po dzisiejszym eksperymencie z gruszką chyba to się zmieni.
W połączeniu z miodem i gruszką dodatek sezamu i kardamonu tworzy ciekawe połączenie smakowe.
Z pełnym przekonaniem polecam!

-po 11 miesiącu życia-


Składniki:
  • dość twarda gruszka
  • łyżeczka płynnego miodu 
  • łyżeczka sezamu
  • szczypta kardamonu  

Uwaga! Miód to silny alergen decyzję o jego wprowadzeniu do diety maluszka należy przemyśleć i podejmować indywidualnie.


Przygotowanie:

Gruszkę dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i dzielimy na 4 ćwiartki wydrążając przy tym gniazda nasienne. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej gruszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po upieczeniu kawałki owocu wykładamy na talerz. Następnie polewamy deser łyżeczką miodu, posypujemy łyżeczką sezamu i sczyptą kardamonu.
Proste i pyszne, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz