czwartek, 4 października 2012

Orkiszowe gnocchi z brokułami

Dzisiaj przedstawiam przepis z kuchni zagranicznej. Zmodyfikowana wersja popularnych włoskich kluseczek w wydaniu z brokułami. Ziarno orkiszu zawiera więcej białka od ziarna pszenicy. ponadto jest bogatsze w cynk, miedź i selen oraz witaminy A, D i E. Warto więc zastąpić czasem popularną mąkę pszenną, mąką orkiszową, zwłaszcza pełnoziarnistą. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-


 Składniki:
  • 3-4 różyczki brokuła
  • 6 czubatych łyżek pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • jajko
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Brokuła dokładnie myjemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody, na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane warzywo rozdrabniamy przy użyciu blendera na prawie gładki przecier.
Następnie mieszamy w misce jajko, mąkę i brokuła. Do masy dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i majeranku. Zagniatamy ciasto, które następnie przenosimy na stolnicę oprószoną mąką i formujemy w dość cienki wałek. Następnie przygotowany wałek dzielimy w poprzek na kawałki długości 2cm. Przygotowane kluseczki wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 5 minut.
Po ugotowaniu kluseczki przekładamy na talerz i odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. hej :) bardzo spodobał mi się Twój przepis. Ile gnocchi wychodzi z tego przepisu?? 3-4 różyczki czyli ok 1 brokuła czy mniej ??
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, wychodzi mniej więcej tyle co na zdjęciu, zdecydowanie mniej brokuła, może 1/4 -1/3. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń