Dzisiaj przedstawiam przepis z kuchni zagranicznej. Zmodyfikowana wersja popularnych włoskich kluseczek w wydaniu z brokułami. Ziarno orkiszu zawiera więcej białka od ziarna pszenicy. ponadto jest bogatsze w cynk, miedź i selen oraz witaminy A, D i E. Warto więc zastąpić czasem popularną mąkę pszenną, mąką orkiszową, zwłaszcza pełnoziarnistą. Polecam!
-po 10 miesiącu życia-
Składniki:
- 3-4 różyczki brokuła
- 6 czubatych łyżek pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- jajko
- łyżeczka oliwy z oliwek
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Brokuła dokładnie myjemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody, na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane warzywo rozdrabniamy przy użyciu blendera na prawie gładki przecier.
Następnie mieszamy w misce jajko, mąkę i brokuła. Do masy dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i majeranku. Zagniatamy ciasto, które następnie przenosimy na stolnicę oprószoną mąką i formujemy w dość cienki wałek. Następnie przygotowany wałek dzielimy w poprzek na kawałki długości 2cm. Przygotowane kluseczki wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 5 minut.
Po ugotowaniu kluseczki przekładamy na talerz i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
hej :) bardzo spodobał mi się Twój przepis. Ile gnocchi wychodzi z tego przepisu?? 3-4 różyczki czyli ok 1 brokuła czy mniej ??
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Witam, wychodzi mniej więcej tyle co na zdjęciu, zdecydowanie mniej brokuła, może 1/4 -1/3. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń