Przepis rodem z Cypru, w mojej rodzinie zupa cytrynowa istnieje od kiedy pamiętam (mój tata jest Cypryjczykiem), ale wiem, że w Polsce nie jest znana. A szkoda bo to smaczna i pożywna zupka, w dodatku dość nietypowa, co dla mnie jest zaletą. Dzisiaj dla Weroniki przygotowałam ją w nieco odmienny sposób, na wywarze warzywnym. Zachęcam do spróbowania!
-po 12 miesiącu życia-
Składniki: (na 2 porcje zupy)
- jajko
- 4 łyżki białego ryżu
- pół cytryny
- 500 ml wywaru warzywnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
4 łyżki ryżu gotujemy w wywarze warzywnym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie roztrzepujemy jajko w miseczce i dodajemy do niego sok wyciśnięty z połówki cytryny. Gdy ryż jest już gotowy, do przygotowanego jajka z cytryną dodajemy odrobinę wywaru i mieszamy. Następnie wlewamy wolno jajko do zupy cały czas mieszając. Zupę gotujemy jeszcze około minuty na małym ogniu. Na koniec danie doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Smacznego!
Ale fajna! Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń