piątek, 26 października 2012

Zupa cytrynowa z ryżem

Przepis rodem z Cypru, w mojej rodzinie zupa cytrynowa istnieje od kiedy pamiętam (mój tata jest Cypryjczykiem), ale wiem, że w Polsce nie jest znana. A szkoda bo to smaczna i pożywna zupka, w dodatku dość nietypowa, co dla mnie jest zaletą. Dzisiaj dla Weroniki przygotowałam ją w nieco odmienny sposób, na wywarze warzywnym. Zachęcam do spróbowania!

-po 12 miesiącu życia-


Składniki: (na 2 porcje zupy)
  • jajko
  • 4 łyżki białego ryżu
  • pół cytryny
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

4 łyżki ryżu gotujemy w wywarze warzywnym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie roztrzepujemy jajko w miseczce i dodajemy do niego sok wyciśnięty z połówki cytryny. Gdy ryż jest już gotowy, do przygotowanego jajka z cytryną dodajemy odrobinę wywaru i  mieszamy. Następnie wlewamy wolno jajko do zupy cały czas mieszając. Zupę gotujemy jeszcze około minuty na małym ogniu. Na koniec danie doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Smacznego!

1 komentarz: