Pierwszy raz podałam Weronice kapustę, na szczęście obyło się bez żadnych rewelacji. Sądziłam, ze dodatek kapusty nie zmieni w smaku wiele, jednak myliłam się. Danie stało się jakby bardziej wyraziste i świeże. A teraz o tym dlaczego dziecku warto podawać kapustę. Warzywo to traktowane jest jak uniwersalny lek. Dzieje się tak między innymi z powodu dużej wartości odżywczej jaką wyróżnia się kapusta. Jest bogata w witaminę C, A, E i K, H, PP i witaminy z grupy B. Zawiera też sporo żelaza, potasu i wapnia. I uwaga! Prawidłowo przygotowana kapusta nie ma właściwości wzdymających :). Polecam!
-po 8 miesiącu życia-
Składniki:
- 15g mięsa z piersi indyka
- pół marchewki
- mały kawałek białej kapusty
- 2 łyżki ryżu
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- kminek
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy i gotujemy około 15 minut. Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki, kapustę myjemy. Marchewkę z ryżem wrzucamy do niewielkiej ilości gotującej się wody i gotujemy około 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy kapustę i całość gotujemy jeszcze około 5 minut. Po ugotowaniu łączymy warzywa i ryż z mięsem i dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek oraz odrobinę soli, pieprzu i kminku. Na koniec danie rozdrabniamy ręcznie lub przy użyciu blendera do odpowiedniej konsystencji.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz