poniedziałek, 29 października 2012

Potrawka z indyka z ryżem, marchewką i kapustą

Pierwszy raz podałam Weronice kapustę, na szczęście obyło się bez żadnych rewelacji. Sądziłam, ze dodatek kapusty nie zmieni w smaku wiele, jednak myliłam się. Danie stało się jakby bardziej wyraziste i świeże.  A teraz o tym dlaczego dziecku warto podawać kapustę. Warzywo to traktowane jest jak uniwersalny lek. Dzieje się tak między innymi z powodu dużej wartości odżywczej jaką wyróżnia się kapusta. Jest bogata w witaminę C, A, E i K, H, PP i witaminy z grupy B. Zawiera też sporo żelaza, potasu i wapnia. I uwaga! Prawidłowo przygotowana kapusta nie ma właściwości wzdymających :). Polecam!

-po 8 miesiącu życia-


Składniki:
  • 15g mięsa z piersi indyka
  • pół marchewki
  • mały kawałek białej kapusty
  • 2 łyżki ryżu
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • kminek   

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy i gotujemy około 15 minut. Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki, kapustę myjemy. Marchewkę z ryżem wrzucamy do niewielkiej ilości gotującej się wody i gotujemy około 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy kapustę i całość gotujemy  jeszcze około 5 minut. Po ugotowaniu łączymy warzywa i ryż z mięsem i dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek oraz odrobinę soli, pieprzu i kminku. Na koniec danie rozdrabniamy ręcznie lub przy użyciu blendera do odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz