piątek, 26 października 2012

Jajko ze szpinakiem i płatkami owsianymi

Danie idealne na śniadanie, ale nie tylko z powodzeniem możemy zastąpić nim obiad. Połączenie jest dość nietypowe, ale nie ma się czego bać :). 
Moja córka zjadła wszystko ze smakiem, a przyznam, że jest dość wybredna. Polecam!

WERONIKA MA DZISIAJ PIERWSZE URODZINY!

-po 11 miesiącu życia-


Składniki:
  • jajko
  • 2-3 garści liści szpinaku świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i razem z płatkami owsianymi wrzucamy do małej ilości lekko osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem 4-5 minut. Na patelni podgrzewamy łyżeczkę masła, uważając by masło się nie przypaliło, a tylko lekko podgrzało. Następnie na masło wlewamy roztrzepane jajko. Przygotowujemy luźną jajecznicę, do której następnie dodajemy ugotowany i odcedzony szpinak z płatkami owsianymi. Całość mieszamy, doprawiamy odrobiną pieprzu i podgrzewamy na patelni jeszcze około minuty.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wszytskiego najlepszego dla Weronki!! Gratulacje dla Mamy za rok wspaniałej opieki nad córeczką!
    A danie wygląda pysznie...ale Lelek musi jeszcze poczekać, bo ma dopiero 10 miesięcy :)
    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń