Kabaczek sam w sobie jest lekko słodkawy. Pomyślałam więc, że zamiast maskować ten smak solą i przyprawami mogłabym przygotować danie, które go podkreśli. Przedstawiam przepis na delikatny, warzywny przecier. Słodki to za dużo powiedziane, ale w roli głównej kabaczek.
Polecam!
-po 8 miesiącu życia-
(bez sezamu po 6 miesiącu)
Składniki:
- kawałek kabaczka (mniej więcej taki jak na zdjęciu)
- 2 łyżki kaszy kukurydzianej
- łyżeczka masła
- łyżeczka sezamu
- 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
Przygotowanie:
Kabaczek dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywo wrzucamy do 250 ml gotującej się wody. Następnie dodajemy 2 łyżki kaszy kukurydzianej i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 10-15 minut. Po ugotowaniu zupkę przelewamy do blendera, dodajemy łyżeczkę masła i rozdrabniamy na gładki przecier. Na koniec danie przelewamy do miseczki, posypujemy łyżeczką sezamu i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz