poniedziałek, 8 października 2012

Kabaczek z kaszą kukurydzianą i sezamem

Kabaczek sam w sobie jest lekko słodkawy. Pomyślałam więc, że zamiast maskować ten smak solą i przyprawami mogłabym przygotować danie, które go podkreśli. Przedstawiam przepis na delikatny, warzywny przecier. Słodki to za dużo powiedziane, ale w roli głównej kabaczek.
Polecam!

-po 8 miesiącu życia-
(bez sezamu po 6 miesiącu)


Składniki:
  • kawałek kabaczka (mniej więcej taki jak na zdjęciu)
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka sezamu
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Kabaczek dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywo wrzucamy do 250 ml gotującej się wody. Następnie dodajemy 2 łyżki kaszy kukurydzianej i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 10-15 minut. Po ugotowaniu zupkę przelewamy do blendera, dodajemy łyżeczkę masła i rozdrabniamy na gładki przecier. Na koniec danie przelewamy do miseczki, posypujemy łyżeczką sezamu i odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz