czwartek, 11 października 2012

Warzywny rosołek z makaronem

Przedstawiam, przepis najprostszy z możliwych. Rosołek z warzyw z makaronem to nic odkrywczego, ale za to jest bardzo smaczny. Weronika w każdym bądź razie dzisiejszą zupkę zjadła bardzo chętnie.
Polecam!

-po 11 miesiącu życia-


Składniki:
  • pół średniej wielkości marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • kawałek pora
  • 2 łyżki makaronu do rosołu (krótki, cienki)
  • łyżeczka masła
  • ziele angielskie
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy je do 250 ml gotującej się wody, dodajemy 2 ziarenka ziela angielskiego i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut. Około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy dwie łyżki makaronu. Po ugotowaniu, zupkę przelewamy do blendera i wyjmujemy ziarenka ziela angielskiego. Następnie dodajemy jedną łyżeczkę masła, natkę pietruszki i przyprawiamy odrobiną lubczyku, soli i pieprzu.
Na koniec rozdrabniamy danie do konsystencji odpowiedniej dla naszego malucha.
Jeśli nie mamy blendera, możemy też przed ugotowaniem zetrzeć warzywa na tarce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz