Przedstawiam, przepis najprostszy z możliwych. Rosołek z warzyw z makaronem to nic odkrywczego, ale za to jest bardzo smaczny. Weronika w każdym bądź razie dzisiejszą zupkę zjadła bardzo chętnie.
Polecam!
-po 11 miesiącu życia-
Składniki:
- pół średniej wielkości marchewki
- kawałek selera
- kawałek pietruszki
- kawałek pora
- 2 łyżki makaronu do rosołu (krótki, cienki)
- łyżeczka masła
- ziele angielskie
- lubczyk
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy je do 250 ml gotującej się wody, dodajemy 2 ziarenka ziela angielskiego i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut. Około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy dwie łyżki makaronu. Po ugotowaniu, zupkę przelewamy do blendera i wyjmujemy ziarenka ziela angielskiego. Następnie dodajemy jedną łyżeczkę masła, natkę pietruszki i przyprawiamy odrobiną lubczyku, soli i pieprzu.
Na koniec rozdrabniamy danie do konsystencji odpowiedniej dla naszego malucha.
Jeśli nie mamy blendera, możemy też przed ugotowaniem zetrzeć warzywa na tarce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz