Uwielbiam leniwe! Czas żeby moja córeczka poznała ich delikatny smak. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, ponadto większość dzieci poradzi sobie z ich samodzielnym zjedzeniem.
Jak widać leniwe mają same zalety.
Polecam!
-po 11 miesiącu życia-
Składniki: (na 2 duże porcje dla osób dorosłych)
- 250g sera białego półtłustego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- jajko
- masło
- bułka tarta
Przygotowanie:
Ser przecieramy przez sito lub rozdrabniamy przy użyciu blendera. Następnie do sera dodajemy mąkę i jajko. Z powstałej masy zagniatamy ciasto, które następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy poprzecznie na romby szerokości około 2 cm. Przygotowane w ten sposób kluseczki wrzucamy do lekko osolonej gotującej się wody. Gotujemy chwilę, aż do wypłynięcia klusek na wierzch. Po ugotowaniu leniwe odcedzamy i przekładamy do naczynia. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy do niego bułkę tartą (tyle ile lubimy). Na koniec posypujemy danie przygotowaną bułką tartą z masłem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz