czwartek, 11 października 2012

Kluseczki leniwe

Uwielbiam leniwe! Czas żeby moja córeczka poznała ich delikatny smak. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, ponadto większość dzieci poradzi sobie z ich samodzielnym zjedzeniem. 
Jak widać leniwe mają same zalety.
Polecam!

-po 11 miesiącu życia-


Składniki: (na 2 duże porcje dla osób dorosłych)
  • 250g sera białego półtłustego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Ser przecieramy przez sito lub rozdrabniamy przy użyciu blendera. Następnie do sera dodajemy mąkę i jajko. Z powstałej masy zagniatamy ciasto, które następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy poprzecznie na romby szerokości około 2 cm. Przygotowane w ten sposób kluseczki wrzucamy do lekko osolonej gotującej się wody. Gotujemy chwilę, aż do wypłynięcia klusek na wierzch. Po ugotowaniu leniwe odcedzamy i przekładamy do naczynia. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy do niego bułkę tartą (tyle ile lubimy). Na koniec posypujemy danie przygotowaną bułką tartą z masłem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz