poniedziałek, 15 października 2012

Ryż z kiełkami cieciorki

Przedstawiam pomysł na niesłodką przekąskę, lub dodatek do dania głównego. Ryż jest aromatyczny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Różni się przy tym od zwykłego białego ryżu. Pozwólmy naszym maluchom poznawać nieco ciekawsze smaki. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-


Składniki:
  • 3 łyżki ryżu typu basmati
  • 2 łyżki kiełków cieciorki
  • mały ząbek czosnku
  • kurkuma
  • sól

Przygotowanie:

Na teflonowej patelni podsmażamy lekko czosnek i kiełki (bez użycia tłuszczu). Po chwili dosypujemy 3 łyżki ryżu i jeszcze przez chwilę podsmażamy, raz na jakiś czas mieszając. Następnie zalewamy całość wrzątkiem i przyprawiamy odrobiną soli i kurkumy (woda powinna sięgać poziomu składników). Danie przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 15 minut, w razie potrzeby dolewamy wody. Jest gotowe kiedy woda wyparuje, a ryż jest ugotowany.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz