wtorek, 16 października 2012

Cannelloni z wołowiną i warzywami

Otwieram nową kategorię - Dania z makaronu. Tak się cieszę, że Weronka może już jeść makaron, dzięki temu raz na jakiś czas zamiast kaszy glutenowej mogę jej podać szybki i łatwy w przygotowaniu makaron, który w dodatku można przygotować na wiele sposobów. 
Dzisiaj cannelloni z wołowiną i warzywami. Polecam!

-po 11 miesiącu życia-


Składniki:
  • 15g chudej wołowiny
  • pół średniej wielkości marchewki
  • pół średniej wielkości pietruszki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 makarony cannelloni
  • łyżka posiekanej cebuli
  • natka pietruszki
  • oregano
  • słodka papryka - przyprawa
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy i gotujemy aż będzie miękkie (około 30 minut). Marchewkę i pietruszkę dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Ugotowaną wołowinę drobno siekamy i razem z posiekaną cebulą lekko podsmażamy bez tłuszczu, na teflonowej patelni. Następnie dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego oraz startą marchewkę z pietruszką. Całość dusimy pod przykryciem około 5 minut, po czym dodajemy odrobinę soli, pieprzu, słodkiej papryki i oregano. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody i dusimy przez kolejne 5 minut. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy farsz jest już gotowy, dodajemy do niego łyżeczkę oliwy z oliwek i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec ugotowany makaron cannelloni nadziewamy przygotowanym farszem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz