Otwieram nową kategorię - Dania z makaronu. Tak się cieszę, że Weronka może już jeść makaron, dzięki temu raz na jakiś czas zamiast kaszy glutenowej mogę jej podać szybki i łatwy w przygotowaniu makaron, który w dodatku można przygotować na wiele sposobów.
Dzisiaj cannelloni z wołowiną i warzywami. Polecam!
-po 11 miesiącu życia-
Składniki:
- 15g chudej wołowiny
- pół średniej wielkości marchewki
- pół średniej wielkości pietruszki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 makarony cannelloni
- łyżka posiekanej cebuli
- natka pietruszki
- oregano
- słodka papryka - przyprawa
- sól
- pieprz
- łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy i gotujemy aż będzie miękkie (około 30 minut). Marchewkę i pietruszkę dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Ugotowaną wołowinę drobno siekamy i razem z posiekaną cebulą lekko podsmażamy bez tłuszczu, na teflonowej patelni. Następnie dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego oraz startą marchewkę z pietruszką. Całość dusimy pod przykryciem około 5 minut, po czym dodajemy odrobinę soli, pieprzu, słodkiej papryki i oregano. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody i dusimy przez kolejne 5 minut. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy farsz jest już gotowy, dodajemy do niego łyżeczkę oliwy z oliwek i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec ugotowany makaron cannelloni nadziewamy przygotowanym farszem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz