Zapraszam do wypróbowania przepisu na leczo wersji dla najmłodszych.
Zamiast kiełbasy proponuję kurczaka.
Polecam!
-po 10 miesiącu życia-
Składniki:
- kawałek cukinii
- kawałek bakłażana
- kawałek czerwonej papryki
- pół małej cebuli
- mały ząbek czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka papryka - przyprawa
- kromka chleba
Przygotowanie:
Cukinię, bakłażana i paprykę dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i lekko podsmażamy bez użycia tłuszczu na teflonowej patelni. Następnie dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i pokrojone warzywa. Danie zalewamy małą ilością wrzątku i dusimy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie dodajemy przyprawy: odrobinę majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. W oddzielnym garnku gotujemy kawałek piersi z kurczaka (10-15 minut). Gdy warzywa zmiękną, przekładamy danie do blendera, dodajemy ugotowaną pierś z kurczaka i łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Na koniec rozdrabniamy całość do konsystencji odpowiedniej dla naszego dziecka. Danie możemy podać z kromką chleba.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz