poniedziałek, 1 października 2012

Leczo z kurczakiem

Zapraszam do wypróbowania przepisu na leczo wersji dla najmłodszych. 
Zamiast kiełbasy proponuję kurczaka.
Polecam!

-po 10 miesiącu życia-


Składniki:
  • kawałek cukinii
  • kawałek bakłażana
  • kawałek czerwonej papryki
  • pół małej cebuli
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka - przyprawa
  • kromka chleba

Przygotowanie:

Cukinię, bakłażana i paprykę dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i lekko podsmażamy bez użycia tłuszczu na teflonowej patelni. Następnie dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i pokrojone warzywa. Danie zalewamy małą ilością wrzątku i dusimy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie dodajemy przyprawy: odrobinę majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. W oddzielnym garnku gotujemy kawałek piersi z kurczaka (10-15 minut). Gdy warzywa zmiękną, przekładamy danie do blendera, dodajemy ugotowaną pierś z kurczaka i łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Na koniec rozdrabniamy całość do konsystencji odpowiedniej dla naszego dziecka. Danie możemy podać z kromką chleba.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz