środa, 17 października 2012

Orkiszowe placki z jabłkiem i cynamonem

Przedstawiam przepis na aromatyczne placki z tartym jabłkiem i cynamonem. Możemy je podać dziecku na kolację lub podwieczorek. Placki są jednak dosyć sycące, dlatego myślę, że sprawdzą się bardziej w roli głównego posiłku niż przekąski. Weronice bardzo smakowały dlatego z przekonaniem mogę je polecić!

-po 12 miesiącu życia-


Składniki: (na 4 duże placki)
  • jabłko
  • ok. 8 łyżek mąki orkiszowej
  • jajko
  • pół szklanki mleka
  • płaska łyżeczka miodu
  • płaska łyżeczka cynamonu 
  • łyżeczka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Jabłko myjemy, obieramy z ścieramy na tarce o dość dużych oczkach. W misce łączymy jajko z połową szklanki mleka i dosypujemy około 8 łyżek mąki orkiszowej (powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji zbliżonej do gęstej śmietany). Do przygotowanej masy dodajemy starte jabłko, miód, cynamon i łyżeczkę oleju rzepakowego. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, następnie smażymy dość duże placki, lekko rozpłaszczając je na patelni (gdy będą zbyt grube mogą wyjść w części surowe). Przygotowane placuszki układamy na talerzu, formując rogaliki. Możemy do środka dodać na przykład konfiturę lub jogurt.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Apetycznie wyglądają, musimy wypróbować, do tej pory robiłam podobne placki z płatków owsianych na jogurcie naturalnym, też pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi smacznie:) Może podasz mi przepis? Oczywiście zamieszczając go na blogu podpiszę, że jest twojego autorstwa. Jeśli nie masz nic przeciwko, to napisz: bilinska.e@wp.pl

    OdpowiedzUsuń