Przedstawiam przepis na aromatyczne placki z tartym jabłkiem i cynamonem. Możemy je podać dziecku na kolację lub podwieczorek. Placki są jednak dosyć sycące, dlatego myślę, że sprawdzą się bardziej w roli głównego posiłku niż przekąski. Weronice bardzo smakowały dlatego z przekonaniem mogę je polecić!
-po 12 miesiącu życia-
Składniki: (na 4 duże placki)
- jabłko
- ok. 8 łyżek mąki orkiszowej
- jajko
- pół szklanki mleka
- płaska łyżeczka miodu
- płaska łyżeczka cynamonu
- łyżeczka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Jabłko myjemy, obieramy z ścieramy na tarce o dość dużych oczkach. W misce łączymy jajko z połową szklanki mleka i dosypujemy około 8 łyżek mąki orkiszowej (powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji zbliżonej do gęstej śmietany). Do przygotowanej masy dodajemy starte jabłko, miód, cynamon i łyżeczkę oleju rzepakowego. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, następnie smażymy dość duże placki, lekko rozpłaszczając je na patelni (gdy będą zbyt grube mogą wyjść w części surowe). Przygotowane placuszki układamy na talerzu, formując rogaliki. Możemy do środka dodać na przykład konfiturę lub jogurt.
Smacznego!
Apetycznie wyglądają, musimy wypróbować, do tej pory robiłam podobne placki z płatków owsianych na jogurcie naturalnym, też pyszne :)
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie:) Może podasz mi przepis? Oczywiście zamieszczając go na blogu podpiszę, że jest twojego autorstwa. Jeśli nie masz nic przeciwko, to napisz: bilinska.e@wp.pl
OdpowiedzUsuń