poniedziałek, 1 października 2012

Maślane ślimaczki z malinami

To już drugi post w kategorii "Ciasta i ciasteczka". Dzisiaj przedstawiam przepis na smaczne ciasteczka z konfiturą malinową. Mają mało cukru, ale całkiem sporo masła, zawdzięczają temu swój maślany smak i kruchą konsystencję. Przygotowując je założyłam oczywiście, że Weronika zje na raz co najwyżej trzy ciasteczka :) Polecam!


-po 11 miesiącu życia-


Składniki: (na około 20 ciasteczek)
  • szklanka mąki pszennej
  • jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 100g masła (pół kostki)
  • konfitura malinowa (najlepiej domowa)

Przygotowanie:

Na początek wyjmujemy masło z lodówki żeby zdążyło zmięknąć. W misce mieszamy mąkę z cukrem, jajkiem, i pokrojonym w kostkę masłem. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego gładką kulę. Następnie przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką na placek grubości kilku milimetrów. Powstały placek smarujemy dość cienką warstwą konfitury malinowej. Ciasto przekrajmy wzdłuż na pół i każdą połówkę poprzecznie dzielimy na paski grubości około 2 cm. Powstałe paski zawijamy tworząc "ślimaczki". Następnie przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ślimaczki odkładamy do wystygnięcia.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ciasteczka zrobilam w wersji z konfitura jablkowa (wlasnej roboty) i cynamonem. Mam nadzieje, ze dla synka na deser cos zostanie bo wyszly pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się i gratuluję pomysłu :) Sama muszę ich spróbować w wersji z jabłkiem i cynamonem. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń