To dość nietypowe połączenie smaków przyszło mi do głowy przypadkiem podczas relaksu przy kubku mięty, którą uwielbiam. Danie wyszło smaczne i ciekawe, zarówno kasza jaglana jak i dynia są w smaku bardzo łagodne. Dodatek mięty dodał nieco smaku. Polecam!
-po 9 miesiącu życia-
- 15g piersi z kurczaka
- kawałek dyni
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- łyżeczka masła
- łyżeczka sezamu
- łyżeczka posiekanych listków mięty (świeżej lub suszonej)
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy i gotujemy około 15 minut. Przygotowaną część dyni myjemy i obieramy ze skórki. Następnie dynię i 2 łyżki kaszy jaglanej gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po ugotowaniu dynię i kaszę łączymy z ugotowanym mięsem. Następnie do dania dodajemy łyżeczkę masła i sezamu oraz posiekaną miętę. Na koniec danie rozdrabniamy ręcznie lub przy użyciu blendera do odpowiedniej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz