środa, 31 października 2012

Kurczak z kaszą jaglaną, dynią i miętą

To dość nietypowe połączenie smaków przyszło mi do głowy przypadkiem podczas relaksu przy kubku mięty, którą uwielbiam. Danie wyszło smaczne i ciekawe, zarówno kasza jaglana jak i dynia są w smaku bardzo łagodne. Dodatek mięty dodał nieco smaku. Polecam!

-po 9 miesiącu życia-


Składniki:
  • 15g piersi z kurczaka
  • kawałek dyni
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • łyżeczka masła 
  • łyżeczka sezamu
  • łyżeczka posiekanych listków mięty (świeżej lub suszonej)

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy i gotujemy około 15 minut. Przygotowaną część dyni myjemy i obieramy ze skórki. Następnie dynię i 2 łyżki kaszy jaglanej gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po ugotowaniu dynię i kaszę łączymy z ugotowanym mięsem. Następnie do dania dodajemy łyżeczkę masła i sezamu oraz posiekaną miętę. Na koniec danie rozdrabniamy ręcznie lub przy użyciu blendera do odpowiedniej konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz