środa, 31 października 2012

Kapuśniak ze świeżej kupusty

Przedstawiam przepis na pyszny lekki kapuśniak, w przyszłości planuję przyrządzić go w wersji z kiszoną kapustą, ale dzisiaj w roli głównej świeża kapusta. Mniej kwaśna, ale też smaczna. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-


Składniki:
  • kawałek świeżej kapusty
  • pół marchewki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • pół małej cebuli
  • mały ziemniak
  • 2 łyżki przecieru z pomidorów
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kminek
  • 200 ml wody źródlanej lub nisko zmienaralizowanej

Przygotowanie:

Marchewkę, pora, selera, pietruszkę, ziemniaka i cebulę dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę myjemy. Wodę zagotowujemy, dodajemy liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżki przecieru pomidorowego i przygotowane warzywa. Następnie przyprawiamy zupę odrobiną soli, pieprzu i kminku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Po ugotowaniu dodajemy do zupy łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Na koniec rozdrabniamy danie przy użyciu blendera do odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. mniam mniam :) ja do zupek dodaję olej rzepakowy głównie, bo w przciwieństwie do oliwy ma dużo omega-3 a to dzieciaczkom też bardzo potrzebne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja obydwa oleje stosuję wymiennie, myślę, że najważniejsza jest różnorodność. W każdym z nich jest coś co się dzieciom z pewnością przyda :)

    OdpowiedzUsuń