Przedstawiam przepis na pyszny lekki kapuśniak, w przyszłości planuję przyrządzić go w wersji z kiszoną kapustą, ale dzisiaj w roli głównej świeża kapusta. Mniej kwaśna, ale też smaczna. Polecam!
-po 10 miesiącu życia-
Składniki:
- kawałek świeżej kapusty
- pół marchewki
- kawałek pora
- kawałek selera
- kawałek pietruszki
- pół małej cebuli
- mały ziemniak
- 2 łyżki przecieru z pomidorów
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kminek
- 200 ml wody źródlanej lub nisko zmienaralizowanej
Przygotowanie:
Marchewkę, pora, selera, pietruszkę, ziemniaka i cebulę dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę myjemy. Wodę zagotowujemy, dodajemy liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżki przecieru pomidorowego i przygotowane warzywa. Następnie przyprawiamy zupę odrobiną soli, pieprzu i kminku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Po ugotowaniu dodajemy do zupy łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Na koniec rozdrabniamy danie przy użyciu blendera do odpowiedniej konsystencji.
Smacznego!
mniam mniam :) ja do zupek dodaję olej rzepakowy głównie, bo w przciwieństwie do oliwy ma dużo omega-3 a to dzieciaczkom też bardzo potrzebne :)
OdpowiedzUsuńJa obydwa oleje stosuję wymiennie, myślę, że najważniejsza jest różnorodność. W każdym z nich jest coś co się dzieciom z pewnością przyda :)
OdpowiedzUsuń