poniedziałek, 22 października 2012

Krem z zielonego groszku

Pyszny! Zajadła się nim nie tylko Weronika, okazało się, że zupka przypadła do gustu również mnie.
Kremowa konsystencja i delikatny, lekko słodkawy smak. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-
(bez cebuli i przypraw po 6 miesiącu)



Składniki:
  • mały ziemniak
  • 5 łyżek groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
  • łyżeczka posiekanej cebuli
  • 2 łyżki kleiku kukurydzianego
  • łyżeczka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • 200 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

W garnku lekko podsmażamy drobno posiekaną cebulę (bez użycia tłuszczu). Po chwili cebulę zalewamy 200 ml wody, którą następnie doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaka obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. 5 łyżek groszku i przygotowanego ziemniaka wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10-15 minut. Danie doprawiamy odrobiną soli i gałki muszkatołowej.
Do ugotowanej zupki dodajemy łyżeczkę masła i 2 łyżki kleiku kukurydzianego. Na koniec całość rozdrabniamy na gładki krem przy pomocy blendera.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz