poniedziałek, 15 października 2012

Indyk z kaszą kukurydzianą i kukurydzą w brokułach

Kolejna prosta propozycja na obiad dla malucha. Polecam!

-po 6 miesiącu życia-
(po odpowiednim rozdrobnieniu, bez przypraw do 10 miesiąca życia)


Składniki:
  • 3-4 różyczki brokuła
  • łyżka opłukanej kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 10-15g surowej piersi z indyka
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • estragon
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Mięso z piersi indyka oczyszczamy, myjemy i gotujemy 10-15 minut. Od brokuła oddzielamy 3-4 różyczki i dokładnie je myjemy. Do niewielkiej ilości gotującej się wody wrzucamy 2 łyżki kaszy kukurydzianej. Po 5 minutach gotowania do kaszy dodajemy różyczki brokuła i kukurydzę. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Po ugotowaniu kaszę z brokułami i kukurydzą odcedzamy i przekładamy do blendera, dodajemy ugotowany kawałek piersi z indyka i łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Następnie przyprawiamy danie odrobiną soli, pieprzu i estragonu.
Na koniec całość rozdrabniamy do odpowiedniej konsystencji i przekładamy do miseczki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz