czwartek, 20 września 2012

Zupka ziemniaczana

Chyba każdy zna tą zupę. To klasyka polskiej kuchni, dlatego nie powinno jej też zabraknąć w menu naszych kochanych pociech. Przygotowywana na tysiąc różnych sposobów jednak, to wciąż ta sama dobrze znana, zupa ziemniaczana. Ale rym :).
Polecam!


-po 10 miesiącu życia-
(bez przypraw po 7 miesiącu)



Składniki:

  • mały ziemniak
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • pół marchewki
  • łyżeczka masła
  • liść laurowy
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy je do 250 ml gotującej się wody i dodajemy jeden liść laurowy. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Po ugotowaniu , przelewamy zupkę do blendera, dodajemy jedną łyżeczkę masła i przyprawiamy odrobiną lubczyku, soli i pieprzu.
Na koniec rozdrabniamy danie do konsystencji odpowiedniej dla naszego malucha.
Jeśli nie mamy blendera, możemy też przed ugotowaniem zetrzeć warzywa na tarce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz