Chyba każdy zna tą zupę. To klasyka polskiej kuchni, dlatego nie powinno jej też zabraknąć w menu naszych kochanych pociech. Przygotowywana na tysiąc różnych sposobów jednak, to wciąż ta sama dobrze znana, zupa ziemniaczana. Ale rym :).
Polecam!
-po 10 miesiącu życia-
(bez przypraw po 7 miesiącu)
Składniki:
- mały ziemniak
- kawałek pora
- kawałek selera
- kawałek pietruszki
- pół marchewki
- łyżeczka masła
- liść laurowy
- lubczyk
- sól
- pieprz
- 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy je do 250 ml gotującej się wody i dodajemy jeden liść laurowy. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Po ugotowaniu , przelewamy zupkę do blendera, dodajemy jedną łyżeczkę masła i przyprawiamy odrobiną lubczyku, soli i pieprzu.
Na koniec rozdrabniamy danie do konsystencji odpowiedniej dla naszego malucha.
Jeśli nie mamy blendera, możemy też przed ugotowaniem zetrzeć warzywa na tarce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz