Czas na pierwsze klopsiki! Myślę, że moja córeczka już do tego "dorosła". :)
Na początek delikatne klopsiki cielęce z chlebem. Polecam!
-po 10 miesiącu życia-
Składniki:
- 5-6 różyczek brokuła
- 10-15g surowego mięsa cielęcego
- żółtko jaja
- łyżka bułki tartej
- mała kromka chleba
- sól
- pieprz
- łyżka jogurtu naturalnego
- majeranek
Przygotowanie:
Brokuły dokładnie myjemy i gotujemy w małej ilości wody przez około 15 minut. Kromkę chleba namaczamy w wodzie. Następnie mięso i chleb mielimy używając maszynki do mielenia, przekładamy do miski.
Do zmielonych składników dodajemy żółtko i jedną łyżkę bułki tartej. Następnie przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Z powstałej masy formujemy dwa okrągłe klopsiki, które następnie wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez około 15 minut.
Na koniec układamy na talerzu przygotowane warzywa i mięso. Klopsiki polewamy łyżką jogurtu naturalnego i posypujemy szczyptą majeranku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz