środa, 19 września 2012

Klopsiki cielęce z brokułami

Czas na pierwsze klopsiki! Myślę, że moja córeczka już do tego "dorosła". :)
Na początek delikatne klopsiki cielęce z chlebem. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-



Składniki:
  • 5-6 różyczek brokuła
  • 10-15g surowego mięsa cielęcego
  • żółtko jaja
  • łyżka bułki tartej
  • mała kromka chleba
  • sól
  • pieprz
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • majeranek

Przygotowanie:

Brokuły dokładnie myjemy i gotujemy w małej ilości wody przez około 15 minut. Kromkę chleba namaczamy w wodzie. Następnie mięso i chleb mielimy używając maszynki do mielenia, przekładamy do miski.
Do zmielonych składników dodajemy żółtko i jedną łyżkę bułki tartej. Następnie przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Z powstałej masy formujemy dwa okrągłe klopsiki, które następnie wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez około 15 minut.
Na koniec układamy na talerzu przygotowane warzywa i mięso. Klopsiki polewamy łyżką jogurtu naturalnego i posypujemy szczyptą majeranku.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz