Uwielbiam słodycze! Wiadomo jednak, że nie należą one do najzdrowszych składników naszej diety, dlatego najlepiej jest ich unikać. Sama nie potrafię tego zrobić, po prostu czasem muszę osłodzić sobie życie :).
Jako mama, miałabym wyrzuty sumienia gdybym nie pozwoliła swojej córeczce na chwilę przyjemności.
Wszystkim mamom, które myślą podobnie do mnie proponuję mniejsze zło. Wypieki z mniejszą ilością cukru i tłuszczu, za to z dodatkiem wartościowych składników, na przykład owoców. Na tym rozwiązaniu mogą skorzystać całe nasze rodziny i my również.
Drożdżowy zawijaniec z jabłkiem i gruszką otwiera nową kategorię - Ciasta i ciasteczka. Polecam!
-po 10 miesiącu życia-
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- ćwierć szklanki cukru
- 100g masła
- 40g drożdży
- pół szklanki mleka
- żółtko jajka
- 2 jabłka
- 1 gruszka
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy połową szklanki mleka o temperaturze pokojowej. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Następnie topimy w rondelku 100g masła i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce owoce. W misce mieszamy 250g mąki z żółtkiem jajka, stopionym masłem i drożdżami z cukrem i mlekiem. Ciasto wyrabiamy aż do uzyskania gładkiej kuli. Następnie rozwałkowujemy przygotowane ciasto na stolnicy. Powinnyśmy otrzymać okrągły placek grubości około 1 cm. Rozprowadzamy na nim starte jabłka i gruszkę po czym zwijamy w rulon. Ciasto delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz