piątek, 21 września 2012

Zawijaniec z jabłkiem i gruszką

Uwielbiam słodycze! Wiadomo jednak, że nie należą one do najzdrowszych składników naszej diety, dlatego najlepiej jest ich unikać. Sama nie potrafię tego zrobić, po prostu czasem muszę osłodzić sobie życie :). 
Jako mama, miałabym wyrzuty sumienia gdybym nie pozwoliła swojej córeczce na chwilę przyjemności.
Wszystkim mamom, które myślą podobnie do mnie proponuję mniejsze zło. Wypieki z mniejszą ilością cukru i tłuszczu, za to z dodatkiem wartościowych składników, na przykład owoców. Na tym rozwiązaniu mogą skorzystać całe nasze rodziny i my również. 
Drożdżowy zawijaniec z jabłkiem i gruszką otwiera nową kategorię - Ciasta i ciasteczka. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-



Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • ćwierć szklanki cukru
  • 100g masła
  • 40g drożdży
  • pół szklanki mleka
  • żółtko jajka
  • 2 jabłka
  • 1 gruszka

Przygotowanie:

Rozkruszone drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy połową szklanki mleka o temperaturze pokojowej. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Następnie topimy w rondelku 100g masła i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce owoce. W misce mieszamy 250g mąki z żółtkiem jajka, stopionym masłem i drożdżami z cukrem i mlekiem. Ciasto wyrabiamy aż do uzyskania gładkiej kuli. Następnie rozwałkowujemy przygotowane ciasto na stolnicy. Powinnyśmy otrzymać okrągły placek grubości około 1 cm. Rozprowadzamy na nim starte jabłka i gruszkę po czym zwijamy w rulon. Ciasto delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz