poniedziałek, 3 września 2012

Zupa z dyni z lanymi kluseczkami

Postanowiłam pomyśleć nad przepisami z wykorzystaniem dyni.
Dynia jest warzywem z rodziny dyniowatych stworzonym dla małych dzieci.  Łagodna w smaku, lekkostrawna i nie uczula. Ponadto zawiera dużo błonnika, beta karoten, potas i kwas foliowy.
 Jako pierwszy przedstawiam przepis na pyszną i delikatną zupkę z dyni.


-po 10 miesiącu życia-
( bez lanych klusek po 6 miesiącu)




Składniki:

  • 3/4 szklanki pokrojonej dyni
  • 1 żółtko 
  • 3 łyżeczki mąki pszennej lub kukurydzianej
  • łyżeczka masła
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Na początek dynię dokładnie myjemy. Po usunięciu gniazda nasiennego, warzywo kroimy na kawałki i wrzucamy do około 250 ml gotującej się wody. Gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu pod przykryciem (dynia powinna zrobić się całkiem miękka).
W tym czasie możemy przygotować ciasto na lane kluseczki. W tym celu łączymy surowe żółtko z 3 łyżeczkami mąki pszennej lub kukurydzianej i 1 łyżką wody. W razie potrzeby rozcieńczamy wodą lub zagęszczamy mąką. Konsystencja ciasta powinna być zbliżona do gęstej śmietany.
Ugotowaną dynię wyjmujemy z wywaru i rozdrabniamy widelcem, tarką lub przy użyciu blendera.
Do wrzącego wywaru (po ugotowanej już dyni) cienką strużką wlewamy ciasto na kluseczki, następnie dodajemy rozdrobnioną dynię. Na koniec rozpuszczamy w zupce 1 łyżeczkę masła i całość mieszamy. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz