sobota, 1 września 2012

Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem

Bardzo smaczny posiłek nie tylko dla dzieci (oczywiście jeśli przygotowujemy go dla siebie lub starszego dziecka używamy zwykłego mleka krowiego). Mojej córce bardzo smakowało. Ciekawa alternatywa dla kaszki mleczno ryżowej, którą wiele małych dzieci codziennie spożywa na śniadanie. Czasem dla odmiany warto podać naszym pociechom coś nowego :)
Pyszne, polecam!


-po 10 miesiącu życia-
(bez cynamonu i po rozdrobnieniu po 6 miesiącu)




Składniki:

  • 4 łyżki ryżu
  • 1 małe jabłko lub pół dużego
  • 3 miarki mleka modyfikowanego
  • 90 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
  • cynamon
  • łyżka kleiku ryżowego

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miseczki wlewamy 90 ml lekko podgrzanej wody i rozpuszczamy w niej 3 miarki mleka modyfikowanego. Następnie dodajemy starte jabłko i ugotowany ryż.
Na koniec wsypujemy łyżkę kleiku ryżowego. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy cynamonem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz