Dzisiaj na pierwsze danie przygotowałam Weronice zupę z cukinii. Sama w sobie jest bardzo delikatna dlatego postanowiłam połączyć ją z bardziej wyrazistymi smakami czosnku i cebuli (zbliża się okres przeziębień dlatego tym bardziej uznałam to za dobry pomysł). Do tego odrobina ziół i danie gotowe. Aby zwiększyć wartość odżywczą zupki dodałam do niej błyskawiczne płatki jęczmienne. Są wygodne w użyciu ponieważ nie trzeba ich długo gotować. Z powodzeniem można nimi zastąpić tradycyjną kaszę jęczmienną. A oto przepis:
Składniki:
- pół średniej wielkości cukinii
- ćwierć cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml rosołu lub wywaru z warzyw
- 2 łyżki błyskawicznych płatków jęczmiennych
- bazylia świeża lub suszona
- mięta świeża lub suszona
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 miarka mleka modyfikowanego
Przygotowanie:
Na początek dokładnie myjemy cukinię i jeśli to konieczne cienko obieramy ze skórki. Następnie warzywo ścieramy na tarce (wielkość oczek dostosowujemy do możliwość naszego dziecka). Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Przygotowane składniki chwilę podsmażamy w garnku (najlepiej jeśli to możliwe bez tłuszczu, w przeciwnym razie papierowym ręcznikiem rozprowadzamy na dnie garnka odrobinę oleju). Następnie warzywa zalewamy około 250 ml gorącego rosołu lub wywaru z warzyw i dodajemy 2 łyżki płatków jęczmiennych oraz szczyptę bazylii i mięty. Gotujemy około 5 minut. Na koniec do zupy dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i miarkę mleka modyfikowanego. Całość dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz