wtorek, 4 września 2012

Zupa z cukinii z płatkami jęczmiennymi

Dzisiaj na pierwsze danie przygotowałam Weronice zupę z cukinii. Sama w sobie jest bardzo delikatna dlatego postanowiłam połączyć ją z bardziej wyrazistymi smakami czosnku i cebuli (zbliża się okres przeziębień dlatego tym bardziej uznałam to za dobry pomysł). Do tego odrobina ziół i danie gotowe. Aby zwiększyć wartość odżywczą zupki dodałam do niej błyskawiczne płatki jęczmienne. Są wygodne w użyciu ponieważ nie trzeba ich długo gotować. Z powodzeniem można nimi zastąpić tradycyjną kaszę jęczmienną. A oto przepis:

-po 10 miesiącu życia-


Składniki:

  • pół średniej wielkości cukinii
  • ćwierć cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml rosołu lub wywaru z warzyw
  • 2  łyżki błyskawicznych płatków jęczmiennych
  • bazylia świeża lub suszona
  • mięta świeża lub suszona
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 miarka mleka modyfikowanego

Przygotowanie:

Na początek dokładnie myjemy cukinię i jeśli to konieczne cienko obieramy ze skórki. Następnie warzywo ścieramy na tarce (wielkość oczek dostosowujemy do możliwość naszego dziecka).  Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Przygotowane składniki chwilę podsmażamy w garnku (najlepiej jeśli to możliwe bez tłuszczu, w przeciwnym razie papierowym ręcznikiem rozprowadzamy na dnie garnka odrobinę oleju). Następnie warzywa zalewamy około 250 ml gorącego rosołu lub wywaru z warzyw i dodajemy 2 łyżki płatków jęczmiennych oraz szczyptę bazylii i mięty. Gotujemy około 5 minut. Na koniec do zupy dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i miarkę mleka modyfikowanego. Całość dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz