środa, 5 września 2012

Placuszki z cukinią, dynią i kaszką kuskus

Jak wam się podoba nowa, malinowa odsłona mojego bloga? Mnie osobiście wydaje się, że tak jest znacznie lepiej.
Zachęcam wszystkich odwiedzających do komentowania postów i zadawania pytań (gdyby się pojawiły).

Moja córka jadła dzisiaj na obiad placuszki z dynią, cukinią i kaszką kuskus. W dużej części zjadła je sama co byłoby dla mnie niemałym odciążeniem, gdyby nie wielkie sprzątanie, które czekało na mnie kiedy skończyła. Mimo to, myślę, że warto pozwolić dziecku na samodzielne jedzenie, być może dzięki temu wcześniej samo zacznie posługiwać się łyżką i widelcem. Liczę na to :)
A oto przepis na placuszki:

 -po 10 miesiącu życia-



Składniki:
  • pół szklanki startej cukinii
  • pół szklanki startej dyni
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 2 łyżki kaszki kuskus
  • żółtko jaja
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cukinię i dynię dokładnie myjemy, obieramy (w przypadku cukinii nie musimy tego robić) i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Przygotowane warzywa łączymy ze sobą w misce.
2 łyżki kaszki kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do warzyw dodajemy przygotowaną kaszę, żółtko, 3 łyżki bułki tartej i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Następnie powstałą masę przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i majeranku. Całość mieszamy i jeśli to konieczne dodajemy jeszcze bułki tartej. Masę musimy doprowadzić do takiej konsystencji aby udało nam się z niej uformować okrągłe placuszki. Na koniec ulepione placuszki smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni (jeśli taką nie dysponujemy danie możemy też przygotować w piekarniku).

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Ile placuszkow wychodzi z takiej ilosci skladnikow?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast kaszy kuskus będzie pasowała do tego dania jakaś inna kasza? Nie wiem... np manna, albo kukurydziana? Wiem, że nie próbowałaś, ale może masz takie wyczucie i będziesz potrafiła odpowiedzieć. PS. Ten blog jest super. Czekam na nowe przepisy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Manna i kukurydziana moga byc za malo sypkie, proponuje jaglana. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń