niedziela, 16 września 2012

Zupa pomidorowa z ryżem i warzywami

Smaczna i pożywna zupka na pierwsze danie, po dodaniu mięsa może też stanowić pełnowartościowe danie główne. Weronika bardzo lubi pomidory, więc zupka zdecydowanie przypadła jej do gustu :).
Polecam!

-po 10 miesiącu życia-



Składniki:
  • mała marchewka
  • kawałek pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3 łyżki krojonych pomidorów bez skórki (świeżych lub z puszki)
  • 2 łyżki ryżu
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, pora i selera obieramy ze skórki, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowane w ten sposób warzywa wrzucamy do około 250 ml gotującej się wody. Dodajemy 2 łyżki pokrojonych pomidorów bez skórki i 2 łyżki ryżu. Następnie zupkę przyprawiamy 2 kuleczkami ziela angielskiego, natką pietruszki i odrobiną soli i pieprzu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po ugotowaniu dodajemy 1 łyżeczkę masła i całość rozdrabniamy przy użyciu blendera do odpowiedniej dla naszego dziecka konsystencji.
Jeśli zupka wyszła za rzadka możemy ją zagęścić kleikiem ryżowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz