Smaczna i pożywna zupka na pierwsze danie, po dodaniu mięsa może też stanowić pełnowartościowe danie główne. Weronika bardzo lubi pomidory, więc zupka zdecydowanie przypadła jej do gustu :).
Polecam!
-po 10 miesiącu życia-
Składniki:
- mała marchewka
- kawałek pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3 łyżki krojonych pomidorów bez skórki (świeżych lub z puszki)
- 2 łyżki ryżu
- natka pietruszki
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka masła
- 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, pora i selera obieramy ze skórki, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowane w ten sposób warzywa wrzucamy do około 250 ml gotującej się wody. Dodajemy 2 łyżki pokrojonych pomidorów bez skórki i 2 łyżki ryżu. Następnie zupkę przyprawiamy 2 kuleczkami ziela angielskiego, natką pietruszki i odrobiną soli i pieprzu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po ugotowaniu dodajemy 1 łyżeczkę masła i całość rozdrabniamy przy użyciu blendera do odpowiedniej dla naszego dziecka konsystencji.
Jeśli zupka wyszła za rzadka możemy ją zagęścić kleikiem ryżowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz