sobota, 15 września 2012

Wołowinka w pomidorach z kaszą kukurydzianą, groszkiem i marchewką

Przy planowaniu diety mojej córeczki postanowiłam postawić na różnorodność. Ciągle te same powtarzające się smaki mogą znudzić i w konsekwencji zniechęcić malucha do jedzenia. W daniach dla Weroniki staram się więc w miarę możliwości wykorzystywać jak najwięcej różnych warzyw, owoców, kasz, i mięs i innych składników. Dzisiaj wołowinka, polecam!


-po 11 miesiącu życia-




Składniki:
  • 10-15g surowej wołowiny
  • 3 łyżki groszku z pokrojoną marchewką (warzywa mogą być świeże lub mrożone)
  • 2 łyżki krojonych pomidorów bez skórki (z puszki lub świeżych)
  • 1 mała cebulka cukrowa
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • słodka papryka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Pokrojoną na małe kawałki i umytą wołowinę gotujemy około 30 minut. Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy. Następnie przez minutę podsmażamy bez tłuszczu na patelni teflonowej, po czym zmniejszamy ogień i zalewamy niewielką ilością przegotowanej wody. Do cebuli dodajemy, ugotowane mięso, 2 łyżki krojonych pomidorów bez skórki, 3 łyżki groszku z pokrojoną marchewką oraz 2 łyżki kaszy kukurydzianej. Przyprawiamy szczyptą słodkiej papryki i majeranku oraz odrobiną pieprzu i soli. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając. W razie konieczności podlewamy wodą (potrawa musi się dusić, nie smażyć). Na koniec danie rozdrabniamy przy użyciu blendera i dodajemy jedną łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Możemy też wcześniej marchewkę, groszek, cebulę i wołowinę pokroić tak drobno, aby później całego dania nie trzeba było dodatkowo rozdrabniać. Decyzja należy do nas:)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię tutaj zaglądać:) a przy okazji rzucilo mi się w oczy, że "połknęłaś" literkę u w słowie kukurydzianą w tytule :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń