Placuszkami z jabłkiem otwieram nową kategorię dań - Placki i naleśniki.
Miło mi, że wchodzicie na mojego bloga i że zdobył on wasze uznanie.
Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do przygotowania placuszków!
-po 10 miesiącu życia-
Składniki:
(na około 6 placków)
- jabłko
- żółtko jajka
- 5 miarek mleka modyfikowanego
- 150 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- łyżeczka oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Jabłko dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach (chodzi o to, aby kawałki jabłka były lekko wyczuwalne). W 150 ml wody rozpuszczamy 5 miarek mleka modyfikowanego. Do przygotowanego w ten sposób mleka dodajemy żółtko i jedną łyżeczkę oleju. Mieszamy. Następnie powoli dodajemy mąkę aż do uzyskania konsystencji przypominającej gęstą śmietanę (około 4-5 łyżek). Na koniec do ciasta dodajemy starte jabłko. Po dokładnym wymieszaniu, na teflonowej patelni smażymy (bez dodatkowego tłuszczu!) średniej wielkości placuszki.
Smacznego!
Hej :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam mojemu Synkowi placuszki z jabłuszkami, bardzo nam :)) smamkowały, choć miałm wrażenie, że są w środku surowe?? Nie wiem, czy to przez wilgoć jabłek, czy tak mają one wyglądać? Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem.
Faktycznie wychodzą dość wilgotne, wydaje mi się, że to przez dodatek mleka modyfikowanego, (nie raz miałam taką sytuację) ale surowe zdecydowanie nie są, nam w każdym razie na pewno nie zaszkodziły. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmy również je smażyliśmy, tak wyglądają jak opisujecie dość mokre w środku, jakby surowe, ale nam również smakowały i nie zaszkodziły, ciężko je też trochę się przewraca, ale tę sztukę smażenia opanujemy z czasem im więcej razy tym mam nadzieje będą bardziej perfekcyjne :)
OdpowiedzUsuń