A oto kolejny przepis na szybką w przygotowaniu zupkę na pierwsze danie.
Polecam!
-od 10 miesiąca życia-
(bez natki pietruszki od 6 miesiąca)
(bez natki pietruszki od 6 miesiąca)
Składniki:
- pół dużej marchewki
- garść fasolki szparagowej
- 3 łyżki kleiku ryżowego
- natka pietruszki
- łyżeczka masła
- 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
Przygotowanie:
Marchewkę i fasolkę dokładnie myjemy. Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy drobno na tarce. Fasolkę kroimy na kawałki o wielkości odpowiedniej dla naszego dziecka. Zagotowujemy 250 ml wody i wrzucamy do niej wcześniej przygotowane warzywa. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut (fasolka musi być miękka). Po ugotowaniu do zupki dodajemy 3 łyżki kleiku ryżowego i łyżeczkę masła. Na koniec danie doprawiamy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Uwaga!
Składniki w zupce są odpowiednie dla dziecka od 6 miesiąca życia, ale przygotowując danie dla takiego maluszka musimy pamiętać o dokładnym rozdrobnieniu zupki (powinna mieć konsystencje gładkiej papki). Możemy do tego użyć na przykład blendera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz