sobota, 1 września 2012

Zupa marchewkowo-fasolkowa

A oto kolejny przepis na szybką w przygotowaniu zupkę na pierwsze danie.
Polecam!


-od 10 miesiąca życia-
(bez natki pietruszki od 6 miesiąca)



Składniki:
  • pół dużej marchewki
  • garść fasolki szparagowej
  • 3 łyżki kleiku ryżowego
  • natka pietruszki
  • łyżeczka masła 
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Marchewkę i fasolkę dokładnie myjemy. Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy drobno na tarce. Fasolkę kroimy na kawałki o wielkości odpowiedniej dla naszego dziecka. Zagotowujemy 250 ml wody i wrzucamy do niej wcześniej przygotowane warzywa. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut (fasolka musi być miękka). Po ugotowaniu do zupki dodajemy 3 łyżki kleiku ryżowego i łyżeczkę masła. Na koniec danie doprawiamy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Uwaga!
Składniki w zupce są odpowiednie dla dziecka od 6 miesiąca życia, ale przygotowując danie dla takiego maluszka musimy pamiętać o dokładnym rozdrobnieniu zupki (powinna mieć konsystencje gładkiej papki). Możemy do tego użyć na przykład blendera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz