piątek, 31 sierpnia 2012

Łosoś z warzywami i ryżem w sosie koperkowym

Podaję przepis na pysznego łososia pieczonego w folii z dodatkami czyli warzywami i ryżem w ciekawym sosie koperkowym. Znowu próba nadania dość nudnemu obiadkowi nieco więcej smaku. 
Nieskromnie mówiąc myślę, że udana :)
Zachęcam do spróbowania!

-od 9 miesiąca życia-




Składniki:
  • 10-15g świeżego fileta z łososia
  • 2 łyżki ryżu
  • 3-4 różyczki brokuła świeżego lub mrożonego
  • 3-4 różyczki kalafiora świeżego lub mrożonego
  • łyżeczka masła
  • 1 miarka mleka modyfikowanego
  • 1 łyżeczka kleiku ryżowego
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn
  • koperek

Przygotowanie:

Łososia myjemy, smarujemy oliwą z oliwek i przyprawiamy rozmarynem. Tak przygotowaną rybę owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 20 min w 180 stopniach.
2 łyżki ryżu gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Warzywa dokładnie myjemy i gotujemy w niewielkiej ilości gotującej się wody lub na parze.
W małym rondelku rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła, następnie zdejmujemy naczynie z ognia i do masła dodajemy 30 ml ciepłej wody i 1 miarkę mleka modyfikowanego. Odcedzamy ugotowany ryż i wsypujemy go do przygotowanego mleka z masłem, na koniec dodajemy jeszcze łyżeczkę kleiku ryżowego i łyżeczkę koperku. Całość mieszamy.
Na talerzyku układamy upieczonego łososia, ugotowane warzywa oraz ryż w sosie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz