poniedziałek, 10 września 2012

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsnym

Na pierwsze danie postanowiłam dzisiaj przygotować Weronice zupkę na wywarze mięsnym (jest ponoć smaczniejsza). Długo zastanawiałam się jakiego użyć mięsa, w końcu wybrałam udko z kurczaka, na którym ugotowałam kalafiorową zupę dla całej rodziny. Doszłam do wniosku, że mały kawałek chudego mięsa sprawdzi się lepiej w sytuacji kiedy będę gotowała zupkę z mięsem tylko dla córeczki.
Wyszła naprawdę bardzo dobra, polecam!

 -po 12 miesiącu życia-



Składniki:
  • 1 udko z kurczaka bez skóry
  • 2 marchewki
  • seler
  • pietruszka
  • por
  • 2 ziemniaki
  • pół kalafiora
  • łyżeczka masła
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ekologiczna wielowarzywna przyprawa

Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy wywar z warzyw i mięsa. Udko z kurczaka myjemy. usuwamy skórę i wrzucamy do około 1 litra gotującej się wody.  Marchewki, selera, pietruszkę, pora oraz ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wywaru z udka. Warzywa i mięso gotujmy pod przykryciem około 10 minut, w tym czasie myjemy kalafiora i dzielimy go na małe różyczki. Po 10 minutach, do wywaru dodajemy kalafiora. Całość gotujemy do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę przyprawiamy, odrobiną soli, pieprzu, natką pietruszki i ekologiczną przyprawą wielowarzywną. (Ze względu na zawartość konserwantów małemu dziecku nie powinniśmy podawać zwykłej przyprawy typu wegeta). Po ugotowaniu odlewamy 200 ml wywaru, do którego dodajemy kilka różyczek kalafiora, kilka kawałków ziemniaka, marchewki, selera, pora i pietruszki oraz łyżeczkę masła. Przygotowaną część zupy rozdrabniamy przy użyciu blendera do konsystencji odpowiedniej dla naszego dziecka. Z reszty wywaru z warzywami możemy przygotować zupę kalafiorową według własnych upodobań.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz