wtorek, 11 września 2012

Brzoskwiniowo-kukurydziany przysmak

Przedstawiam przepis na mleczno-owocowe danie. Można je podać maluszkowi na śniadanie lub jako deserek. Jest bardzo smaczne i łatwe do przygotowania, ze względu na małą ilość składników, które zresztą są tak podstawowe, że zapewne niejedna mama ma je w domu.
Sama uwielbiam brzoskwinie, dlatego zamierzam wykorzystać to, że są jeszcze łatwo dostępne w sklepach.
Brzoskwinia oprócz tego, że jest pyszna ma też inne zalety. Stanowi źródło magnezu, fosforu, potasu, żelaza, wapnia, selenu, manganu, boru, cynku i miedzi. Zawiera też spore ilości beta-karotenu, witaminy C, PP oraz witamin z grypy B. 
Sporo tego, więc warto :)


-po 8 miesiącu życia-


Składniki:
  • brzoskwinia
  • 4 łyżki kleiku kukurydzianego
  • 3 miarki mleka modyfikowanego
  • 90 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Brzoskwinię dokładnie myjemy, cienko obieramy ze skórki i rozdrabniamy przy użyciu blendera lub zwykłej tarki. Ja zostawiłam małe kawałeczki, ale owoc można też zetrzeć na gładki mus. W 90 ml wody rozpuszczamy 3 miarki mleka modyfikowanego, po czym dodajemy 4 łyżki kleiku kukurydzianego i rozdrobnioną brzoskwinię. Całość dokładnie mieszamy. Posiłek możemy podawać na zimno lub na ciepło (wtedy wodę lekko podgrzewamy).

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Fajne przepisy, coś wypróbuję :)
    Zupka z cukinii była świetna, tylko ja dodałam ryż a nie płatki.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że przepisy się podobają i zachęcam do próbowania:)
    To tylko inspiracje, każdy może zmieniać dania jak tylko chce. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń