Sama uwielbiam brzoskwinie, dlatego zamierzam wykorzystać to, że są jeszcze łatwo dostępne w sklepach.
Brzoskwinia oprócz tego, że jest pyszna ma też inne zalety. Stanowi źródło magnezu, fosforu, potasu, żelaza, wapnia, selenu, manganu, boru, cynku i miedzi. Zawiera też spore ilości beta-karotenu, witaminy C, PP oraz witamin z grypy B.
Sporo tego, więc warto :)
-po 8 miesiącu życia-
Składniki:
- brzoskwinia
- 4 łyżki kleiku kukurydzianego
- 3 miarki mleka modyfikowanego
- 90 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
Przygotowanie:
Brzoskwinię dokładnie myjemy, cienko obieramy ze skórki i rozdrabniamy przy użyciu blendera lub zwykłej tarki. Ja zostawiłam małe kawałeczki, ale owoc można też zetrzeć na gładki mus. W 90 ml wody rozpuszczamy 3 miarki mleka modyfikowanego, po czym dodajemy 4 łyżki kleiku kukurydzianego i rozdrobnioną brzoskwinię. Całość dokładnie mieszamy. Posiłek możemy podawać na zimno lub na ciepło (wtedy wodę lekko podgrzewamy).
Smacznego!
Fajne przepisy, coś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZupka z cukinii była świetna, tylko ja dodałam ryż a nie płatki.
Pozdrawiam!
Cieszę się, że przepisy się podobają i zachęcam do próbowania:)
OdpowiedzUsuńTo tylko inspiracje, każdy może zmieniać dania jak tylko chce. Pozdrawiam!