Przedstawiam przepis na pyszny mleczny krem z owocami. Ja wybrałam śliwki, które wyróżniają się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, ale oczywiście można też sięgnąć po jakikolwiek inny owoc.
Polecam!
-po 8 miesiącu życia-
Składniki:
- 90 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
- 2 śliwki
- 3 miarki mleka modyfikowanego
- żółtko
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
W 50 ml wody rozpuszczamy 3 miarki mleka modyfikowanego, dodajemy jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Pozostałe 40 ml wody mieszamy z żółtkiem i zagotowujemy.
Następnie do wrzącej wody z żółtkiem powoli wlewamy przygotowane mleko z mąką. Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy aż do zgęstnienia.
Śliwki dokładnie myjemy, obieramy i usuwamy pestki, następnie wrzucamy do blendera śliwki i przygotowany wcześniej budyń mleczny. Rozdrabniamy, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
Na koniec owocowy krem przekładamy do miseczki.
Smacznego!
Super pomysl i swietnie wyglada, mam zamiar wyprobowac ale czy nie trzeba zagotowywac po dodaniu mieszanki z maka ziemniaczana? I czy w tak wysokiej temperaturze nie "gina" wartosci odzywcze mleka mod.?
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Ja nie gotowałam, sam wpływ wysokiej temperatury sprawia, że mąka nie jest "surowa". Jeśli chodzi o wartości odżywcze mleka modyfikowanego to wiem na pewno, że nie należy go gotować. Ale sądzę, że na pewno niektóre związki w mleku ulegają zniszczeniu. W tym przepisie dodatek mleka ma wpływać głównie na smak dania. Ja córeczce to mleko w kremie potraktowałam dodatkowo, w ciągu dnia dostała tyle samo mleka co zawsze, także myślę, że nie ucierpiała:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń