czwartek, 27 września 2012

Zupa fasolkowa z płatkami jęczmiennymi

 Zachęcam do wypróbowania kolejnej zupki mojego autorstwa. Na początku miałam ją przygotować w  wersji z ziemniaczkami, ale niestety nie mam ich w domu dlatego postanowiłam zastąpić je błyskawicznymi płatkami jęczmiennymi. Moim zdaniem wyszła smaczna, ale co najważniejsze smakowała Weronice. Polecam!


-po 10 miesiącu życia-


 Składniki:
  • pół średniej wielkości marchewki
  • mały kawałek pora
  • mały kawałek pietruszki
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 łyżki błyskawicznych płatków jęczmiennych
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy je do 250 ml gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut. Około 4 minuty przed końcem gotowania dodajemy dwie łyżki płatków jęczmiennych. Po ugotowaniu, zupkę przelewamy do blendera, dodajemy jedną łyżeczkę masła i przyprawiamy odrobiną majeranku, soli i pieprzu.
Na koniec rozdrabniamy danie do konsystencji odpowiedniej dla naszego malucha.
Jeśli nie mamy blendera, możemy też przed ugotowaniem zetrzeć warzywa na tarce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz