Zachęcam do wypróbowania kolejnej zupki mojego autorstwa. Na początku miałam ją przygotować w wersji z ziemniaczkami, ale niestety nie mam ich w domu dlatego postanowiłam zastąpić je błyskawicznymi płatkami jęczmiennymi. Moim zdaniem wyszła smaczna, ale co najważniejsze smakowała Weronice. Polecam!
-po 10 miesiącu życia-
- pół średniej wielkości marchewki
- mały kawałek pora
- mały kawałek pietruszki
- garść fasolki szparagowej
- 2 łyżki błyskawicznych płatków jęczmiennych
- łyżeczka masła
- sól
- pieprz
- majeranek
- 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy je do 250 ml gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut. Około 4 minuty przed końcem gotowania dodajemy dwie łyżki płatków jęczmiennych. Po ugotowaniu, zupkę przelewamy do blendera, dodajemy jedną łyżeczkę masła i przyprawiamy odrobiną majeranku, soli i pieprzu.
Na koniec rozdrabniamy danie do konsystencji odpowiedniej dla naszego malucha.
Jeśli nie mamy blendera, możemy też przed ugotowaniem zetrzeć warzywa na tarce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz