Rybka! Powinno się ją podawać dzieciom 1-2 razy w tygodniu. Przyznam, że sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, mimo że wiem jakie są zdrowe. Niebawem spróbuję się przekonać do naszych "wodnych przyjaciół", a tymczasem my na obiad jemy dzisiaj kurczaka, a Weronka mintaja :).
Polecam!
-po 9 miesiącu życia-
Składniki:
- pół średniego buraka
- pół średniej marchewki
- 15g fileta ze świeżego mintaja (lub po rozmrożeniu)
- 2 łyżki kaszy kukurydzianej
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- tymianek
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Buraka i marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Przygotowane w ten sposób warzywa wrzucamy do niewielkiej ilości gotującej się wody i dodajemy 2 łyżki kaszy kukurydzianej. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy rybę (około 15 minut). Po ugotowaniu odcedzone warzywa i kaszę oraz rybę przekładamy do blendera. Następnie dodajemy jedną łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego i przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu, tymianku i gałki muszkatołowej. Danie rozdrabniamy przy użyciu blendera do konsystencji odpowiedniej dla naszego dziecka.
Uwaga! Jeśli tylko posiadamy parowar, składniki dania warto ugotować na parze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz