czwartek, 27 września 2012

Mintaj z kaszą kukurydzianą w burakach i marchewce

Rybka! Powinno się ją podawać dzieciom 1-2 razy w tygodniu. Przyznam, że sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, mimo że wiem jakie są zdrowe. Niebawem spróbuję się przekonać do naszych "wodnych przyjaciół", a tymczasem my na obiad jemy dzisiaj kurczaka, a Weronka mintaja :).
Polecam!


-po 9 miesiącu życia-


Składniki:
  • pół średniego buraka
  • pół średniej marchewki
  • 15g fileta ze świeżego mintaja (lub po rozmrożeniu)
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Buraka i marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Przygotowane w ten sposób warzywa wrzucamy do niewielkiej ilości gotującej się wody i dodajemy 2 łyżki kaszy kukurydzianej. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy rybę (około 15 minut). Po ugotowaniu odcedzone warzywa i kaszę oraz rybę przekładamy do blendera. Następnie dodajemy jedną łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego i przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu, tymianku i gałki muszkatołowej. Danie rozdrabniamy przy użyciu blendera do konsystencji odpowiedniej dla naszego dziecka.
Uwaga! Jeśli tylko posiadamy parowar, składniki dania warto ugotować na parze.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz