środa, 12 września 2012

Pieczony łosoś z ziemniaczkami i fasolką

Proste i zdrowe danie, tak proste, że zastanawiałam się czy dodawać ten przepis na bloga, ale przecież nie chodzi o to by zawsze pokazywać coś wyjątkowego, ale też rzeczy tradycyjne i łatwe do zrobienia. 
Może przyda się komuś kto po prostu nie ma pomysłu na obiad. :)



Składniki:

  • 10-15g świeżego łososia
  • 1 mały ziemniak
  • garść fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka masła
  • pietruszka
  • koperek
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Fasolkę dokładnie myjemy i odcinamy końce z obydwu stron. Ziemniaka myjemy i obieramy, Przygotowane w ten sposób warzywa gotujemy na parze lub w niewielkiej ilości wody. Łososia myjemy, oczyszczamy, smarujemy cienko oliwą z oliwek i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Do ugotowanej fasolki dodajemy łyżeczkę posiekanej natki pietruszki i rozdrabniamy przy użyciu blendera. Na koniec wykładamy na talerzyk ugotowane ziemniaki, upieczonego łososia i przygotowaną fasolkę. Ziemniaki smarujemy masłem i posypujemy koperkiem. Przed podaniem całość rozdrabniamy wedle potrzeb naszego dziecka.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz