wtorek, 18 września 2012

Marchwianka z kaszą jaglaną

 Danie dobre na kłopoty z brzuszkiem, smaczne i lekkie. Ja podałam je Weronice na pierwsze danie zamiast zupki. Zjadła ze smakiem więc serdecznie polecam.

-po 10 miesiącu życia-



Składniki:
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 300 ml wywaru z warzyw albo wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

Marchewki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do 300 ml wywaru warzywnego (zamiast wywaru do przygotowania zupki możemy też użyć wody) dodajemy 2 łyżki kaszy jaglanej i zagotowujemy. Po 5 minutach gotowania do wywaru z kaszą dodajemy marchewkę.
Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę (10-15 minut).
Na koniec danie przekładamy do blendera, dodajemy jedną łyżeczkę masła i rozdrabniamy do pożądanej konsystencji.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz